Engelsk tekst: Kerstin Olofsson | Foto: Daniel Zega
En myk fremtoning og minimalt vedlikehold – dette var to viktige krav til fasaden på det nye bygget i Oslo Cancer Cluster Innovation Park.
– Til slutt valgte vi paneler i malmfuru, og resultatet ble enestående, sier prosjektleder Stein Andre Vestskog fra totalentreprenøren Strøm Gundersen.
Oslo Cancer Cluster er en ideell medlemsorganisasjon som jobber med kreftforskning. Målet er å forbedre livene til pasienter gjennom utvikling av nye diagnostiske metoder og behandlingsformer. Fra før består innovasjonsparken av tre bygg fra 2012, og det har hele tiden vært planlagt å utvide med en fjerde seksjon.
Byggingen av det nye 12 000 m² store bygget startet i 2023 og ventes ferdigstilt høsten 2025. Det får syv etasjer over bakken og to underetasjer, og skal romme kontorer, laboratorier, personalrestaurant og konferansesenter.
Varmere uttrykk med treverk
De tre eksisterende byggene er kledd i hvit metall, men både arkitekten og byggherre ønsket et mykere uttrykk for det nye bygget – samtidig som fasaden skulle være vedlikeholdsfri.
Løsningen ble en glassfasade på de to første etasjene og kledning i malmfuru fra tredje til syvende etasje.
– Bygget er nå ferdigstilt utvendig, og det ble virkelig flott. Ikke bare ser det bra ut, men trekledningen gir hele området en lunere og mer innbydende atmosfære. Det har løftet hele området, sier Vestskog.
Naturlig impregnert
Vedlikeholdsfriheten skyldes malmfuruen unike egenskaper. Malmfuru kommer fra treets innerste del og er naturlig impregnert med harpiks og fettsyrer som gir økt motstand mot fukt og råte – perfekt for værutsatte fasader.
– Da vi skulle velge leverandør, var det viktig å finne paneler med høy andel malmfuru. SCA kunne garantere minst 99 %, noe som var avgjørende for valget vårt. I tillegg spilte leveringsdyktighet, pris og vårt allerede gode samarbeid inn, sier Kenneth Kvebek, salgsdirektør i Viken Element, som leverte og monterte fasaden.
Førsteklasses råmateriale fra nord
Treverket kommer fra Nord-Sverige, hvor trærne vokser sakte – noe som gir høyere andel malmfuru.
– Det er en sammenheng mellom langsom vekst og høy malmfuruandel. Vi er også svært nøye med sorteringen, og røntgenskanner alt treverk for å sikre presis andel kjerneved, forklarer Lars Nilsson fra SCA Wood Scandinavia.
Kledning i malmfuru trenger ikke behandling for å tåle vær og vind, men i dette tilfellet ønsket kunden sølvgrå ferdigmalte paneler.
– Ubehandlet malmfuru får etter hvert en naturlig sølvgrå patina, men det kan ta mange år. Her ønsket man ønsket uttrykk fra første dag, sier Nilsson.
Effektiv montering med ferdige elementer
For å effektivisere monteringen brukte man ferdigproduserte elementer.
– Dette var spesielt praktisk, siden tomten var trang og fremdriftsplanen stram, sier Kvebek.
De ni meter høye og 2,5 meter brede elementene ble levert med vinduer og isolasjon ferdig montert. Monteringen startet i oktober og var ferdig i desember – totalt 3 000 m² fasade på kort tid.
– Alt gikk veldig smidig, sier Kvebek.
Høye miljøambisjoner
Trekledning er i tråd med prosjektets høye miljøambisjoner. Strøm Gundersen har som mål å sortere minst 90 % av avfallet og holde det totale avfallet under 20 kg per m².
– Å bygge med malmfuru er både miljøvennlig og klimaklokt. For oss er det ideelt, sier Vestskog.
Han legger til:
– Det som gjør prosjektet spesielt, er ikke bare materialvalgene, men også formålet. Det som skal foregå i dette bygget, kan bety enormt mye for kreftforskningen i årene fremover. Kanskje kan det bidra til å løse kreftgåten. Det er ekstra meningsfullt å være en del av noe slikt.